A sötét barlang bejárata a várfok északnyugati oldalán található. A vár alatt közvetlenül egy elképesztő föld alatti világ található, amelyet 2003-ban érdekfeszítő titkokkal fedeztek fel. Ezeket a barlangrendezők és régészek fedezték fel.

Egy szűk repedés végén emberi csontokat, bőrtáskákat és néhány érme maradványát figyelték meg, valamint kerámia darabokat a mi időszámításunk szerinti 1. és 2. századból.

A kőlapra, amelyen most a Felső-Szepesi vár áll, egy kiterjedt erődítményt építettek a puchovai kultúra emberei. Ezek az emberek aktívan részt vettek a kereskedelmi tevékenységben, és élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápoltak a korabeli hatalommal, Rómával. A 2. század vége felé valószínűleg az érmék tulajdonosát, a tisztelt kereskedőt váratlan esemény érte ezen a területen, és menedéket keresett. A sötét barlang mélyén találta meg, amely akkoriban a felső részről volt hozzáférhető. Lehet, hogy belépett, vagy lehet, hogy szerencsétlen véletlen folytán zuhant be. Ezt nem tudjuk. Azonban tudjuk, hogy soha többé nem jött ki onnan. Ott maradt, és a barlangban elszenvedett halálos sérülések következtében halt meg. Évszázadokon át gondoskodott a barlangban található vagyona, amely az akkori időkben jelentős volt – bőrtáskák, amelyekből olyan, mint egy mese, ezüst római érmék hullottak ki. Így lassan felfedik a vár alatti barlangok titkait, és tanúskodnak ennek a területnek a legősibb időktől fogva meglévő jelentőségéről.

Back To Top